01 Februari 2011

Tips Mengelakkan Kecurian Motosikal Kesayangan Anda dan Helah Kaki "Hijack"



Selalu kita dgr tentang kecurian motosikal.Kesian juga kat owner moto tu.Bayar hutang kat kedai moto tapi moto dah kena kebas dengan kaki hijack.Motosikal yang selalu menjadi mangsa ialah RXZ catalyzer.EX5 dream,125 Skala & LC 135.Disini saya nak berkongsi sedikit tentang cara nak jaga motosikal kesayangan anda tu.

1 Pasang remote control alarm

2 Gunakan mangga yang berwarna kuning.Lock pada sprocket dan bukan pada disc brake.Beli la mangga kuning yang berkualiti sikit sebab biasanya mangga kuning ni mudah berkarat dan jadi masalah pulak bila kita nak bukak.Mangga jenis SOLEX kurang sesuai digunakan kerana senang dicungkil dengan sepanar 10.Jangan gunakan lock disc kerana begitu senang dicungkil menggunakan skru driver.Lock fork pun still ok tapi senang ditanggalkan meggunakan asid sulfurik pekat.Tetapi senarai lock diatas boleh digunakan sebagai lock tambahan utk motosikal anda (kalau rajin nak lock semua)

3 Pasang suis tambahan pada motosikal anda.Suis ini hendaklah diletakkan ditempat yang sukar dilihat tetapi senang kepada owner utk on kan.Jgn beritahu rakan2 atau sesiapa pun tentang kewujudan suis itu.Anda saja yang tahu.Contoh tempat yang boleh diletakkan ialah dibawah tempat duduk,disebelah tangki atau dibawah mudguard belakang.Suis boleh dibeli dikedai aksesori kereta dan kata pada tauke kedai tu nak beli suis sportlight warna hitam.Konfem tauke tu tau.Harganya dalam lingkungan RM7 bergantung pada jenis ,brand n kedai.Biasanya kedai servis motosikal tidak menyediakan perkhidmatan seperti ini.Oleh itu, carilah rakan anda yang bekerja sebagai mekanik atau pergilah ke bengkel servis motosikal (Malay owner especially)

4 Jangan parking motosikal anda ditempat yang taida orang jaga tetapi terdapat banyak motosikal parking disitu.Kebiasaannya kaki hijack ni lagi senang nak jalankan kegiatan diorang sebab boleh buat macam moto sendiri je.Tak ada orang kisah.

Paparan CCTV

5 Gunakan Ignition Key yang berbentuk pelik sedikit (lain dari yang lain) seperti bentuk NAZI,T dan sebagainya. Standard Ignition Key mudah di'hijack' menggunakan Allen Key yang ditajamkan.

6 Untuk pengguna Yamaha 125z,anda boleh mencabut CDI yang terletak dibawah tempat duduk bersebelahan dengan Battery partition. Pada saya ini adalah cara paling selamat kerana kaki hijack perlu miliki CDI juga untuk menghidupkan enjin dan perlu membuka tampat duduk untuk memasang CDI (jika ada).Tetapi pastikan anda memasangnya semula ketika hendak menggunakannya.

7 Jangan parking motosikal anda ditempat larangan parking kerana terdapat juga kes dimana lori Majlis Perbandaran angkut motosikal ni. Hebat helah kaki hijack ni.

Walaupun begitu,jangan terlalu yakin jika anda mengikut semua langkah diatas bermakna motosikal anda selamat.Sebaiknya kita harus mencuba untuk mengelakkan motosikal kita dicuri dengan cara melengahkan lagi kerja si kaki hijack ni (or maybe tak jadi hijack sebab tak cukup kepakaran).Kalau susah sangat,diorang tunda je moto tu wat macam moto rosak.


Diharap info yang diberikan diatas sedikit sebanyak dapat membantu anda para pembaca Sembang Moto-Kar. Terima kasih atas sokongan anda.

27 ulasan:

  1. saya boleh mencuri motor dengan hanya menggunakan drill bosh walaupun kunci jenama Abloy..call saya jika anda mahu Rxz baru piang, hanya serendah rm 1100.
    0172644268

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mak kau isap kote

      Padam
    2. Mak bapak kau ajar mencuri ke babi

      Padam
    3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  2. Meter local ap kesan die pakai..aku full trottle tapi meter 120km atau 130 jer...tapi rpm rapat sampai 11..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau 125 yg baru ni,kena modi sket...sbb dia ad cut off

      Padam
  3. Mak kau bangang bodoh x ad akal..ko x ad hasil ke nk curi m0to owg..ne lahanat pnye pncuri.

    BalasPadam
  4. Bangsat betol la kaki rembat motor nie, orang keje penat2 ko senang2 je amek hasil titik peluh orang! Bangkai jenis ape ko nie?

    BalasPadam
  5. Locker jenama apa yg paling kuat security dia?

    BalasPadam
  6. locker dari allah...berdoa...itulah kunci paling kuat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ko cube park moto ko xberkunci tgok??

      Padam
    2. Btol...at least usaha la kunci,jgn harap doa ja dan biar moto dgn siap tinggal kunci...mmg hilang la,kira untung la penyagak tu..kerja jdi mudah

      Padam
    3. hahaa perasan x ni klakar doe,agak2 la..

      Padam
  7. Cari mkn dgn hasil curi...6t hang mati pon cbb mncuri...

    BalasPadam
  8. amboi siap promote lagi upah curi.. tau x kerja tu haram? mak ang ank haram ka ang anak haram? tah ka keturunan setan curi2?

    BalasPadam
  9. orang2 cam ko la yg buat aq xsenang hati nk parking moto,.smoge Allah bukakn hati ko utk berubah

    BalasPadam
  10. Ya..hang la paling sial di dlm dunia ni.keturunan nenek moyang hang mencuri ke

    BalasPadam
  11. Tips Membeli Motorsikal
    http://lemangpanas90.blogspot.my/2015/10/tips-membeli-motorsikal.html

    BalasPadam
  12. Nak tangkap bdak2 yg suka curi ni. Boleh. Tapi kna luang masa sikit. Cuba ni. Parking motor kat tempat yg slalu motor kena curi. Pastikan tempat parking motor tu ada tempat parking kereta jugak. Jangan lock motor. Setakat handle lock cukup. Lpas tu bawak kereta parking jauh dr motor. Pastikan motor nampak jelas dr jauh. Pastikan juga cermin kereta tinted gelap. Lpas tu tunggu dlm kereta dan pantau. Buat benda yang sama dalam 4 hingga 5 hari. Pastikan tiap2 hari parking motor masa yang sama lpas tu balik masa yang sama.. Pastikan parking motor ada satu je jalan keluar. Lpas tu kepung. Dua org tunggu kat tempat klua.. Buat ramai2. Siap smua jenis kayu dlm kereta. Buluh. Rotan. Paip. Bila pukima tu dtg nak curi.. rakam. Biar sampai dia duk atas motor dan start motor. Bila dh tangkap apa lagi.. biar dia tau erti penyesalan.

    BalasPadam
  13. SATU JA CARA EFEKTIF UNTUK MENGHENTIKAN KECURIAN IATU:

    HUDUD!!! KERAJAAN MESTI KENA LAKSANAKAN HUDUD!!

    BalasPadam
  14. aku pakar dalam bab mematahkan tangan pencuri. kerat hidup2 lagi lah senang. kepada pencuri, fakof lah anda semua.

    BalasPadam
  15. As salam...saya boleh memasang suis tmbhan ni terutamanya 125zr/z..model lain boleh di pertimbangkan...saya amil upah rm50 sahaja..jaminan 6 bulan jika ade sebarang masalah...maklumat pelanggan dirahsiakan demi keselamatan...lokasi saya shah alam..wasap saya untuk temu jnji dn maklumat pemasangan...0137808853 hazli

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...