03 Mac 2011

Masalah Absorber Saga/Iswara dan Suspension yang Disarankan

Saga/Iswara ni kalau x lain x bukan masalah suspension nyer yang lembik sangat. Tak usah citer nak main corner,langgar bumping sikit pun kereta dan berayun macam naik kapal kat laut. Lagi-lagi kalau kereta jenis bawak muatan berat (family/barang).Susah nak cari sistem gantungan(suspension) yang tebaik untuk Saga/Iswara ni. Yang mana x keras sangat,x lembut sangat. Sedap naik je macam Honda Accord tu. hehe.
Kat sini saya ada satu cadangan yang baik untuk mereka yang bujang dan suka layan corner dan yang dah berkeluarga.


Try absorber SAPURA ProRide nitrogen gas punyer.Kaler kuning untuk high performance.Beli sekali dengan spring. Ni memang betul-betul keras r.Kurang sesuai untuk long distance (sakit badan).Kalau setakat nak layan corner kat Bukit Putus,Kuala Pilah tu memang sajak


Kalau rasa nak lembut sikit,boleh try pakai absorber gas xkisah la standard or high performance tapi pakai spring standard. Ni kira ok sikit sebab kalau langgar bumper tu masih rasa macam ada absorber.(bukan selak dengan kayu) Absorber yang dicadangkan :


SAPURA ProRide


WINGS



R-Tech


JASMA (brand ni aku kurang yakin sebab setau aku,JASMA ni kalau kat Jepun dia buat part exhaust.Japanese Automotive Sports Muffler Association. Apasal brand absorber pulak?Kan dah terang2 tulis muffler tu)






Brand tak mendatangkan apa2 kesan pun pada absorber. Cuma maybe tahan dengan tak tahan je la. Tapi keras semua lebih kurang je. Harga pun semua lebih kurang. Adjustable saya tak sarankan sebab keras sangat. Pada sapa2 yang pakai iswara berkuasa MIVEC atau 4G91/4G93 boleh la guna sebab enjin ni berat. Kalau pakai adjustable memang cun2 je.




Diharap info yang diberikan diatas sedikit sebanyak dapat membantu anda para pembaca Sembang Moto-Kar. Terima kasih atas sokongan anda. 

10 ulasan:

  1. hi..saya LEE,saya punye iswara absorber depan kanan side,bila saya break, ada bunyi kok kok..lower arm,absorber push..semua dah check ,tapi x tau mana satu bunyi.. bole beritahu saya..? thanks.

    BalasPadam
  2. Τhаnk you for the auspicious wrіtеup.
    ӏt in fact was a аmusement aсcount іt.
    Looκ advanceԁ to far aԁԁеd аgreеable from you!
    By the way, how could ωe communicate?

    Also vіsіt my ωеb blog
    ... Blog.T-mlab.com

    BalasPadam
  3. It's an awesome post in favor of all the internet visitors; they will take benefit from it I am sure.

    Feel free to visit my web blog :: http://learn2Speak.eu/user/view.php?id=31652&course=1

    BalasPadam
  4. Ρгetty grеat ρost. I јust stumblеd upon
    your weblog and wanted to mentіοn that I've really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing in your feed and I hope you write again very soon!

    My site: Vitalpilze.de

    BalasPadam
  5. I dοn't know if it'ѕ just me or if everyоnе else expeгiencing isѕues ωith уour site.
    Іt appears as though some of the written text on your cοntent are running off the
    scгeеn. Cаn sοmebоԁy else plеase commеnt and let me knoω if
    this іs hapρening tο them too?
    Thiѕ mау bе а prοblem with
    my inteгnet bгowѕer beсаusе I've had this happen before. Many thanks

    Also visit my page ... cccam line

    BalasPadam
  6. salam abang..saya nak tanya..hari tue saya ada tukar lining klac, bearing klac and cover klac la kate abang tue dekat saya, masaalah saya sekarang kenapa ya bila injen kereta saya dalam keadaan hidup tapi tak jalan la,, ada bunyi TAK TAK TAK TAK TAK mcm tue la..tapi bila saya tekan padel klac kereta saya dalam 1inci camtu bunyi tue hilang tapi bila saya lepas balik padel klac tue bunyi tu ada lagi..bunyi tu tak le nyaring la sedang-sedang la bunyi nya..saya ada bagi tahu abang tua kenapa ada bunyi tu, dia cakap tak ada apa-apa cuma bunyi tu sebab saya tak pernah tukar klac kereta saya..boleh jadi mcm tue ke? TOLONG LAH YEA....SAYA BENAR-BENAR NAK TAHU...sekarang saya was-was nak driving kereta saya. Adakah bunyi tu ada kaitan juga dgn kabel klac..saya belum pernah tukar kabel klac saya.kabel klac tue ada masanya perlu ditukar jugak ke? Untuk pengetahuan abang saya guna kereta SAGA ISWARA 1.3. saya dah guna kereta tua dalam 10 tahun gitu. SAYA HARAP ABANG DAPAT TOLONG SAYA...TQ.

    BalasPadam
  7. nak tanya dan nak minta t0l0ng kepada sesiapa ya dapat t0l0ng..
    macam mana kalau exz0s kete saya tidak berbunyi mcm biasa..3 hari lepas saya tukar plug,bila saya drive kete balik kerumah saya perasan keta saya terhinggut2 mcm tersedak2 injen mcm nak mati,mula ny saya tak kisah mungkin sebab plug baru..tapi bila sudah sampai rumah saya perasan exz0s keta saya juga berbunyi tud tud tud.lebih kurang macam bunyi tersumbat..bunyi ny tidak mcm bunyi biasa yg saya dengar..kenapa jadi macam tue ye,.Harap dapat dit0lng yea...

    kalau saya perlu tukar exz0s baru berapa harga nya..

    kereta saya saga iswara.

    Terima Kasih.


    BalasPadam
  8. sila pastikan plug telah diketatkan dengan sempurna....masih bermaslah?kemungkina distributor perlu diganti

    BalasPadam
  9. iswara aku kerap long distance..sesuai x klu nk pakai absorber dan spring performance..selalu bawa family jalan2.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...